De do’s en don’ts van de Italiaanse keuken

De Italiaanse keuken is wereldberoemd. Passie, streekgebonden en eenvoud. De Italianen kennen een hoop do’s en don’ts als het op eten aankomt. Het zit in hun cultuur verweven!

Eet volgens lokale keuken

De Italiaanse keuken is goddelijk! Toch is in Italië de regionale keuken belangrijker dan de nationale keuken. Iedere streek heeft haar eigen specialiteiten. Dit komt door het klimaat en het seizoen, maar ook door de kookkunsten van de lokale koks. In Napels zijn de pizza’s het lekkerst en in Parma kan je de lekkerste Parmaham vinden. Italianen zijn trots op hun roots, dus vraag ze gerust wat de lokale specialiteit is.

Geen cappuccino na 11 uur ’s morgens

Cappuccino drink je bij het ontbijt, vanwege de hoeveelheid melk. Daar eet je dan eventueel nog een zoet broodje bij. Wanneer je ’s middags of ’s avonds een cappuccino besteld, kan je verontwaardigende blikken verwachten. Eigenlijk bestel je op die tijdstippen helemaal niets met melk meer. Dit is slecht voor je spijsvertering en de Italianen walgen al bij het idee!

Na de maaltijd kan je wel een espresso, caffé bestellen. Dit is wel goed voor je spijsvertering. Als je dat lekker vindt kan er een borreltje bij of een scheutje door de koffie, zoals grappino, sambuca of amaro.

Pasta eet je met een … vork

Wij Nederlanders zijn geleerd om pasta met een vork en een lepel te eten. Zo rol je de pasta om je vork tegen de lepel aan. Andere pastasoorten zijn we gewend met een lepel op te eten. De Italianen vinden dit verschrikkelijk! Pasta eet je met een vork en dan ook echt alléén met een vork. De rand van je bord gebruik je om de spaghetti om je vork te rollen. Wanneer je de pasta snijdt, zou dit ten kosten gaan van de smaak. Een lepel gebruik je alleen om soep mee te eten. Lasagne snijd je met de zijkant van je vork. Pizza snijd je in punten en vervolgens eet je deze met je handen op. Ook brood mag je bij een warme maaltijd met je handen eten en je bord schoonvegen en deppen.

Menugangen

De menukaart bestaat uit antipasti, daarna primi en secondi. Vervolgens als afsluiter neem je een dolci. Je hoeft niet alle gangen af te werken, alleen pasta eten is ook prima. Secondi is altijd vlees of vis. Hier krijg je geen aardappeltjes of salade bij. Als je dit wel wilt, zal je dit apart moeten bestellen. Alle gerechten worden gescheiden opgediend.

Water of wijn bij de maaltijd

In een restaurant drink je water of wijn bij het eten. Bij pizza kan je wel bier of frisdrank bestellen. Frisdrank bij ander eten dan pizza is net zo not done als een cappuccino na 11 uur.

Plastic handschoenen in de supermarkt

De Italianen houden er niet van als iedereen met z’n vingers aan hun groenten zit. Gebruik daarom de plastic handschoenen om fruit en groenten in de supermarkt mee aan te raken. Doe je dit niet, dan kan je opmerkingen verwachten. Hygiëne vindt men erg belangrijk.

Pasta afspoelen met koud water, no!

Giet na het afgieten van je pasta nooit koud water er over heen! Zo spoel je al het zetmeel weg. Wel kan je een klein beetje olijfolie over de pasta gieten en er doorheen roeren.

Eenvoud

Italiaanse gerechten blinken uit is eenvoud. Minder is meer! Samen met de authentieke smaak van de gerechten, de goede vetten en de natuurlijke smaken, is dit het geheim van de Italiaanse keuken.

Facebook reacties