Kinderwens? 9 tips om rekening mee te houden

Kinderwens? Jij en je partner willen beginnen met proberen zwanger te worden. Je hebt een aantal vragen, maar die vragen wil je niet stellen aan familie of vrienden. Het is goed je alvast te oriënteren. Waar moet je allemaal rekening mee houden?

Tips voor als je een kinderwens hebt

Het is veel en misschien heb je aan een aantal dingen niet gedacht. We geven jou hier 9 tips over het zwanger worden en waar je rekening mee moet houden.

1. Foliumzuur

Slik foliumzuur wanneer je zwanger probeert te raken en tijdens de zwangerschap. Foliumzuur is erg belangrijk voor de vroege ontwikkeling van je ongeboren kind. Foliumzuur is vitamine B11 en draagt bij aan het aanmaken van nieuwe bloedcellen.

Je krijgt het binnen wanneer je groene groenten eet, maar ook volkoren producten, vlees en zuivel. Je krijgt hier voldoende van binnen, maar wanneer je zwanger wilt worden moet je extra foliumzuur slikken voor het ongeboren kind. Zo verklein je de kans op een open ruggetje, hazenlip of een open gehemelte.

Wanneer het lang duurt voordat je zwanger bent, kan het geen kwaad om foliumzuur te blijven slikken. Het is niet schadelijk voor je gezondheid. Blijf het innemen tot de tiende week van de zwangerschap. Hierna heeft het innemen geen zin meer, maar is niet schadelijk.

2. Leef gezond

Eet gezond en gevarieerd. Zo vergroot je bij een kinderwens de kans op een zwangerschap. Tijdens de zwangerschap kan je zo zorgen dat de baby de juiste stoffen binnen krijgt. Rook niet, gebruik geen drugs, drink geen alcohol. Sommige medicijnen kan je ook beter niet gebruiken tijdens de zwangerschap. Zorg dat je goed in je vel zit. Zorg ervoor dat je geen stress hebt. Een stabiele relatie vergroot de kans op zwangerschap. Lichaamsbeweging is goed voor je eigen gezondheid en vergroot ook de kans op zwangerschap. Probeer eens deze sportoefeningen. Niet overdrijven, want dit kan weer nadelige effecten hebben op de zwangerschap.

3.Verandering

Door het krijgen van een kind veranderd je hele leven. Je krijgt er een grote verantwoordelijkheid bij. Jouw kindje heeft een heleboel aandacht en verzorging nodig. Dus iedere week stappen en laat thuis komen – waardoor je de volgende dag pas om 12 uur uit je nest komt – zit er niet meer in.

4. Ziektes

Kijk goed naar je eigen gezondheid als je een kinderwens hebt. Check of je geen seksueel overdraagbare aandoening (SOA) hebt. Een SOA moet eerst behandeld worden, voordat je veilig zwanger kan proberen te raken. Ga ook na of er in beide families geen erfelijke ziektes voorkomen waardoor jouw kind gevaar kan lopen.

5. Financiële voorbereiding

Weet jij welke kosten er om de hoek komen kijken als je een kind hebt? Dit is niet geheel onbelangrijk bij een kinderwens. Al vanaf het begin van de zwangerschap geef je geld uit aan de baby. Leuke kleertjes en de (dure) uitzet. Bij de uitzet horen: kleding, verzorging, babykamer (tot zo ver rond de 525 euro), box, buggywagen, kinderstoel, combiwagen, maxi-cosi, autostoeltje, babydrager, commode, babyfoon, kledingkast, fles + speen, flessenwarmer, luiers (ongeveer 25 euro/maand).

Meestal gaat één van de twee minder werken zodra het kind geboren is. Hierdoor heb je een lager inkomen, maar meer uitgaven. Je verbruikt meer water en stroom en hebt meer boodschappen nodig. Je kind gaat waarschijnlijk straks ook naar de kinderopvang. Hiervoor betaal je dan ook de kosten. De bevalling zelf kost ook geld, denk maar aan de verloskundige, geneesmiddelen, echo, kraamzorg, ziekenhuisverblijf, geneeskundige zorg en de niet-invasieve prenatale test (NIPT).

Tips voor tijdens de zwangerschap

6. Erkenning en aangifte bij de gemeente

Ben je al getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap (één man + één vrouw)? Dan wordt de vader automatisch erkend, ook als deze man niet de biologische vader is. Ben je niet getrouwd, maar woon je wel samen? Dan moet je, als je wilt, zelf laten registreren wie de vader van het kind is.

Dit doe je bij de gemeente of door de notaris. Het is aan te raden het kind vóór de geboorte te erkennen. Het kan ook erna, maar door dit ervóór te doen bestaan de juridische familiebanden tussen vader en kind ook al tijdens de geboorte van het kind. Dan gelden de rechten en plichten die voortvloeien uit het ouderschap. Het verzoek voor ouderlijk gezag van de vader moet apart ingediend worden bij het kantongerecht.

Binnen drie werkdagen na de bevalling moet je de baby aangeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waarin je kind geboren is. Neem een geldig identiteitsbewijs mee en eventueel het trouwboekje. Handig: schrijf op een briefje de geboortedatum met tijd en de namen van de baby. Het bezoek aan de gemeente is vaak een klusje voor vader.

7. Werkgever inlichten

Wil je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof aanvragen? Dan moet je dit minimaal 3 weken van te voren doen. Iedere vrouw heeft recht op maximaal 6 en minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum van de bevalling om met verlof te gaan.

Vertel dus zo vroeg mogelijk dat je zwanger bent, want dan heb je recht op wettelijke bescherming gedurende de zwangerschap. Werkomstandigheden kunnen risico’s opleveren voor het kind. Door het op tijd te vertellen heb je de tijd om dingen te regelen met je werkgever, zoals ouderschapsverlof of minder werken na de bevalling.

Je kunt een zwangerschapsverklaring aanvragen bij de medisch specialist die de zwangerschap begeleidt. Hierop staat dan de datum waarop je uitgerekend bent vermeld. Je werkgever heeft deze nodig om de zaken voor jouw verlof te regelen.

8. Ziektekostenverzekering

Vergeet de ziektekostenverzekering niet voor de pasgeborene. Dit kan tot vier maanden na de geboorte.

9. Kinderbijslag

Je hoeft het niet aan te vragen. Als het kind aangegeven is bij het gemeentehuis, worden de gegevens doorgegeven aan de betreffende instanties. Je krijgt vervolgens de kinderbijslag vanzelf op je rekening gestort. Het wordt overgemaakt op de 1e van januari, april, juli en oktober aan ouders van kinderen tussen de 0 en 18 jaar oud.

Facebook reacties